Prélude au Congrès  - Atelier La nutrition pour la santé 

Programme provisoire – peut être modifié. Les présentations sont données en anglais. Toutes les heures de l'Est.  L'inscription peut être achetée en complément de l'inscription à la conférence générale.

jeudi 5 mai 2022

9h - 16h

Le droit à la nutrition comme droit de la personne – La malnutrition liée à la maladie

9h - 16h
iconAtelier La nutrition pour la santé : Le droit à la nutrition comme droit de la personne – La malnutrition liée à la maladie
 

SEE PROGRAM

18h30- 19h30

Trainee Social

18h30
 Tous les stagiaires et les lauréats des bourses de voyage qui participent au congrès annuel sont invités à la soirée des stagiaires, qui commence par une séance d'accueil à 18h30.

Programme du Congrès

 

PROGRAMME JOUR 1 : 6 mai 2022

 
Programme provisoire – peut être modifié. Les présentations sont données en anglais. Toutes les heures de l'Est.

 

vendredi 6 mai 2022

07h00 - 08h45
Inscription | petit-déjeuner | Exposition : affiches et commanditaires

08h45 - 10h00

Séance plénière en matinée

08h45 - 09h00
iconMot d'ouverture

Conférencier : Alison Duncan, PhD, RD, FDC – CNS President / University of Guelph

09h00 - 10h00
10h00 - 10h10 
Pause

10h10 - 11h25

Séances simultanées

10h10 - 11h25
How to implement a national malnutrition standard-Applying learnings from other initiatives 

Conférencières : Stephanie Cox, BSc. RD - Alberta Health Services Nutrition Services et Katie Genge, RD - Hamilton Health Sciences Corporation

Description de la session / biographie du modérateur  

icon10h10 - 11h25
Protein quality and Canada’s food guide: Is the plant-based food guide appropriate for all?

Conférencières : Rajavel Elango, PhD - University of British ColumbiaGlenda Courtney-Martin, PhD, RD - The Hospital for Sick Children et Alyssa  Paoletti - PhD Candidate, University of Toronto *

Description de la session / biographie du modérateur

* Remote speaker / Presenting virtually

10h10 - 11h25
Affordable nutrition in Canada: Status today and future opportunities

Conférencières : Judith Barry, Breakfast Club of CanadaCraig Gundersen, Baylor University, et Megan Nechanicky

Description de la session / biographie du modérateur

Session sponsored by General Mills

11h25 - 11h40
Pause

11h40 - 12h25

Allocution du lauréat du prix

11h40 - 12h25
iconAward Lecture: Khursheed Jeejeebhoy Award

Lauréat du prix : Johane P. Allard, FRCPC, MD - University of Toronto
Descriptif de la présentation : "My journey in clinical nutrition research from chronic intestinal failure to non-alcoholic fatty liver disease"

Supported by Abbott Laboratories Co.

12h25 - 13h30
Déjeuner  | Exposition : affiches et commanditaires

13h30 - 14h45

Séances simultanées

icon13h30 - 14h45
Role of human milk oligosaccharides in development of the gut microbiome and relevance to human health

Conférencières : Tahereh Bozorgmehr, M.Sc. - University of British Columbia Lisa Renzi-Hammond, PhD -  The University of Georgia * et Jo-Anna Baxter - Postdoctoral Fellow, University of Toronto

Description de la session / biographie du modérateur 

* Remote speaker / Presenting virtually
Session sponsored by Abbott

14h45 - 15h00
Pause

15h00 - 16h15

Séances simultanées

15h00 - 16h15
The state of malnutrition in the pediatric ICU

Conférencières : Julie Khlevner, MD, AGAF - Columbia University Medical Center *,  Kirk Kerr, PhD - Scientific and Medical Affairs, Abbott * et Kristen DaSilva - Dietetic Intern, Brescia University College *

Description de la session / biographie du modérateur

* Remote speaker / Presenting virtually
Session sponsored by Abbott

icon15h00 - 16h15
Rethinking sustainability of the food/nutrient supply

Conférencières : Adam Drewnowski, PhD - University of Washington* et Steve Webb, PhD -  Global Institute for Food Securitywith G. Harvey Anderson - University of Toronto

Description de la session / biographie du modérateur 

* Remote speaker / Presenting virtually

16h15 - 16h25
Pause

16h25 - 17h40

Présentations orales des lauréats du prix de l'étudiant de 2e cycle et du stagiaire

16h25 - 17h40

iconLes finalistes : 

  • Tabitha Williams, University of Waterloo (Assessing alignment of adults’ eating patterns with Canada's Food Guide recommendations on food choices: Development and preliminary testing of a brief screener)
  • Samer Hamamji, University of Toronto (Development of a Food Choices Assessment Score According to Canada’s 2019 Dietary Guidelines Recommendations, Using the Canadian Health Measures Survey)
  • Audrey Moyen, McGill University (Relative validation of an artificial intelligence-enhanced, image-assisted mobile application for dietary assessment in healthy adults and adults with diabetes)
  • Zeyu Yang, University of Toronto (Effects of micronutrients on diet-induced obesity and characteristics of metabolic syndrome development in adult C57BL/6J mice)


Supported by Nestlé Nutrition

17h45 - 18h45

Réception |  Exposition : affiches et commanditaires

 

PROGRAMME JOUR 2 : 7 mai 2022
 

Programme provisoire – peut être modifié. Les présentations sont données en anglais. Toutes les heures de l'Est.

 

samedi 7 mai 2022
07h00 - 08h30
Inscription | petit-déjeuner | Exposition : affiches et commanditaires

08h30 - 09h20

Allocution du lauréat du prix

08h30 - 08h40
iconMot d'ouverture

Conférencier:  Lindsay Robinson, PhD CNS VP-Research and President-elect / University of Guelph

08h40 - 09h20
iconAward Lecture: Young Investigator Award for Outstanding Research

Lauréat du prix : Carla Prado, PhD, RD - University of Alberta
Descriptif de la présentation : "The Role of Nutrition in the Sarcopenia Epidemic: Following the Yellow Brick Road"
Supported by  Abbott Laboratories Co.

09h20 - 09h30
Pause

09h30 - 10h45

Présentations orales des lauréats du prix de l'étudiant de 2e cycle et du stagiaire

09h30 - 10h45
iconLes finalistes :  

 

  • Sarah Jarvis, University of Toronto (Plant-based dietary patterns and nutritional adequacy among Canadian adults: Analysis of the 2015 CCHS-Nutrition)
  • Maryam Samsamikor, University of Manitoba (Effects of hemp seed protein and hemp seed protein hydrolysate-derived peptides on 24hr blood pressure)
  • He Helen Huang, Université de Sherbrooke (Vitamin B-12 intake from dairy but not meat is associated with decreased risk of vitamin B-12 deficiency in older adults)
  • Nadia Flexner, University of Toronto (Estimating the nutritional and health impact of implementing front-of-pack labelling in Canada: a macrosimulation modeling study using the Canadian Community Health Survey (CCHS)-Nutrition 2015 Public Use Microdata File)

Supported by Nestlé Nutrition

10h45 - 11h00
Break

11h00 - 12h15

Séance plénière en matinée

11h00 - 12h15
iconEnhancing health equity and justice in Indigenous and diverse populations: Strength-based health promoting initiatives

Conférencières : Heather Foulds, PhD - University of Saskatchewan et Michael Robidoux, PhD - University of Ottawa avec Noreen Willows, PhD - University of Alberta

Description de la session / biographie du modérateur

12h15 - 13h20
Déjeuner  | Exposition : affiches et commanditaires

13h20 - 14h35

Séances simultanées

icon13h20 - 14h35
Latest advances and challenges in nutrition support for hospitalized patients 

Conférencières :  Ashlee Roffe, MS, RDN, LDN, CNSC - Swedish Hospital Part of NorthShore and Donald Duerksen, MD, FRCPC - University of Manitoba *

Description de la session / biographie du modérateur 

* Remote speaker / Presenting virtually 
Session sponsored by Baxter Corporation Canada

13h20 - 14h35
Addressing nutrition risk in the community: Making it a reality

Conférencières : Marlis Atkins, RD - Alberta Health ServicesMarg Alfieri, RD FDC - CFFM * et Nicole Ingham - MSc Candidate, Human Nutrition, McGill University *

Description de la session / biographie du modérateur

* Remote speaker / Presenting virtually

13h20 - 14h35
Front-of-Package labelling:  Perspectives on implementation and the impact of front-of-package labels on consumers’ food choices, perceptions and health outcomes

Conférencières : Lindsey Smith Taillie, PhD - University of North Carolina *,  Fabio Gomes, PhD - PAHO/WHO Nutrition Advisor et Jennifer Lee, RD, MPH, PhD (c) - University of Toronto

Description de la session / biographie du modérateur

* Remote speaker / Presenting virtually

14h35 - 14h45 
Pause

14h45 - 16h00

Equity within Nutrition

14h45 - 16h00
16h00 - 16h15
Break

16h15 - 17h30

Séances simultanées

16h15 - 17h30
The science and implementation of time-restricted eating as a novel tool for cardiovascular disease and cancer

Conférencières : Amy Kirkham, PhD - University of TorontoCarla Prado, PhD, RD - University of Alberta et Christine Mills, RD, MPH, PhD Candidate - Queen's University *

Description de la session / biographie du modérateur

* Remote speaker / Presenting virtually

icon16h15 - 17h30
Using computed-tomography (CT) for skeletal muscle assessment in clinical practice

Conférencières : Lisa Martin, PhD, RD - Alberta Health ServicesJessica Kasnik,RD - Cross Cancer Institute et Amal Trigui - Ph.D (cand.) - Université de Montréal *

Description de la session / biographie du modérateur

* Remote speaker / Presenting virtually

 

18h30

Réception

19h00

Cérémonie de remise des prix de la SCN


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