Prélude au Congrès - Atelier La nutrition pour la santé
Programme provisoire – peut être modifié. Les présentations sont données en anglais. Toutes les heures de l'Est. L'inscription peut être achetée en complément de l'inscription à la conférence générale.
jeudi 5 mai 2022
9h - 16h
Le droit à la nutrition comme droit de la personne – La malnutrition liée à la maladie

18h30- 19h30
Trainee Social
Programme du Congrès
PROGRAMME JOUR 1 : 6 mai 2022
Programme provisoire – peut être modifié. Les présentations sont données en anglais. Toutes les heures de l'Est.
vendredi 6 mai 2022
07h00 - 08h45
Inscription | petit-déjeuner | Exposition : affiches et commanditaires
08h45 - 10h00
Séance plénière en matinée

Conférencier : Alison Duncan, PhD, RD, FDC – CNS President / University of Guelph

Conférencières : Alfred Aziz, PhD - Director General of the Office of Nutrition Policy and Promotion et Stephen Norman - Director, Bureau of Nutritional Sciences
Description de la session / biographie du modérateur
10h00 - 10h10
Pause
10h10 - 11h25
Séances simultanées
How to implement a national malnutrition standard-Applying learnings from other initiatives
Conférencières : Stephanie Cox, BSc. RD - Alberta Health Services Nutrition Services et Katie Genge, RD - Hamilton Health Sciences Corporation
Description de la session / biographie du modérateur

Protein quality and Canada’s food guide: Is the plant-based food guide appropriate for all?
Conférencières : Rajavel Elango, PhD - University of British Columbia, Glenda Courtney-Martin, PhD, RD - The Hospital for Sick Children et Alyssa Paoletti - PhD Candidate, University of Toronto *
Description de la session / biographie du modérateur
* Remote speaker / Presenting virtually
Affordable nutrition in Canada: Status today and future opportunities
Conférencières : Judith Barry, Breakfast Club of Canada, Craig Gundersen, Baylor University, et Megan Nechanicky
Description de la session / biographie du modérateur
Session sponsored by General Mills
11h25 - 11h40
Pause
11h40 - 12h25
Allocution du lauréat du prix

Lauréat du prix : Johane P. Allard, FRCPC, MD - University of Toronto
Descriptif de la présentation : "My journey in clinical nutrition research from chronic intestinal failure to non-alcoholic fatty liver disease"
Supported by Abbott Laboratories Co.
12h25 - 13h30
Déjeuner | Exposition : affiches et commanditaires
13h30 - 14h45
Séances simultanées
Nutritional intervention in patients with advanced cancer and cachexia
Conférencières : Nelda Swinton, Oncology Dietitian, Liliana Astorino, RN, LEAP Certified - Clinical Nurse, Supportive and Palliative Care Clinic Brampton Civic Hospital (with Donny Li, McMaster University)*, et Rani Fedoruk - MSc-student, RD, University of Alberta
Description de la session / biographie du modérateur
* Remote speaker / Presenting virtually

Role of human milk oligosaccharides in development of the gut microbiome and relevance to human health
Conférencières : Tahereh Bozorgmehr, M.Sc. - University of British Columbia, Lisa Renzi-Hammond, PhD - The University of Georgia * et Jo-Anna Baxter - Postdoctoral Fellow, University of Toronto
Description de la session / biographie du modérateur
* Remote speaker / Presenting virtually
Session sponsored by Abbott
Healthy and sustainable eating: findings from Canadian family studies
Conférencières : Jess Haines, PhD, MHSc, RD - University of Guelph; Vicky Drapeau, Ph.D., Dt.P. - Université Laval, et Mélanie Henderson, M.D.,Ph.D., FRCPC - CHU Sainte-Justine, Université de Montréal
Description de la session / biographie du modérateur | Bio du co-modérateur
14h45 - 15h00
Pause
15h00 - 16h15
Séances simultanées
The state of malnutrition in the pediatric ICU
Conférencières : Julie Khlevner, MD, AGAF - Columbia University Medical Center *, Kirk Kerr, PhD - Scientific and Medical Affairs, Abbott * et Kristen DaSilva - Dietetic Intern, Brescia University College *
Description de la session / biographie du modérateur
* Remote speaker / Presenting virtually
Session sponsored by Abbott
B-vitamins, one-carbon metabolism and gut health
Conférencières : Clara Cho, PhD - University of Guelph, Robert Bertolo, PhD - Memorial University et Rebecca Simonian - Masters student, University of Toronto
Description de la session / biographie du modérateur

Rethinking sustainability of the food/nutrient supply
Conférencières : Adam Drewnowski, PhD - University of Washington* et Steve Webb, PhD - Global Institute for Food Security* with G. Harvey Anderson - University of Toronto
Description de la session / biographie du modérateur
* Remote speaker / Presenting virtually
16h15 - 16h25
Pause
16h25 - 17h40
Présentations orales des lauréats du prix de l'étudiant de 2e cycle et du stagiaire
Les finalistes :
- Tabitha Williams, University of Waterloo (Assessing alignment of adults’ eating patterns with Canada's Food Guide recommendations on food choices: Development and preliminary testing of a brief screener)
- Samer Hamamji, University of Toronto (Development of a Food Choices Assessment Score According to Canada’s 2019 Dietary Guidelines Recommendations, Using the Canadian Health Measures Survey)
- Audrey Moyen, McGill University (Relative validation of an artificial intelligence-enhanced, image-assisted mobile application for dietary assessment in healthy adults and adults with diabetes)
- Zeyu Yang, University of Toronto (Effects of micronutrients on diet-induced obesity and characteristics of metabolic syndrome development in adult C57BL/6J mice)
Supported by Nestlé Nutrition
17h45 - 18h45
Réception | Exposition : affiches et commanditaires
PROGRAMME JOUR 2 : 7 mai 2022
Programme provisoire – peut être modifié. Les présentations sont données en anglais. Toutes les heures de l'Est.
samedi 7 mai 2022
07h00 - 08h30
Inscription | petit-déjeuner | Exposition : affiches et commanditaires
08h30 - 09h20
Allocution du lauréat du prix

Conférencier: Lindsay Robinson, PhD CNS VP-Research and President-elect / University of Guelph

Lauréat du prix : Carla Prado, PhD, RD - University of Alberta
Descriptif de la présentation : "The Role of Nutrition in the Sarcopenia Epidemic: Following the Yellow Brick Road"
Supported by Abbott Laboratories Co.
09h20 - 09h30
Pause
09h30 - 10h45
Présentations orales des lauréats du prix de l'étudiant de 2e cycle et du stagiaire

- Sarah Jarvis, University of Toronto (Plant-based dietary patterns and nutritional adequacy among Canadian adults: Analysis of the 2015 CCHS-Nutrition)
- Maryam Samsamikor, University of Manitoba (Effects of hemp seed protein and hemp seed protein hydrolysate-derived peptides on 24hr blood pressure)
- He Helen Huang, Université de Sherbrooke (Vitamin B-12 intake from dairy but not meat is associated with decreased risk of vitamin B-12 deficiency in older adults)
- Nadia Flexner, University of Toronto (Estimating the nutritional and health impact of implementing front-of-pack labelling in Canada: a macrosimulation modeling study using the Canadian Community Health Survey (CCHS)-Nutrition 2015 Public Use Microdata File)
Supported by Nestlé Nutrition
10h45 - 11h00
Break
11h00 - 12h15
Séance plénière en matinée

Conférencières : Heather Foulds, PhD - University of Saskatchewan et Michael Robidoux, PhD - University of Ottawa avec Noreen Willows, PhD - University of Alberta
Description de la session / biographie du modérateur
12h15 - 13h20
Déjeuner | Exposition : affiches et commanditaires
13h20 - 14h35
Séances simultanées

Latest advances and challenges in nutrition support for hospitalized patients
Conférencières : Ashlee Roffe, MS, RDN, LDN, CNSC - Swedish Hospital Part of NorthShore and Donald Duerksen, MD, FRCPC - University of Manitoba *
Description de la session / biographie du modérateur
* Remote speaker / Presenting virtually
Session sponsored by Baxter Corporation Canada
Addressing nutrition risk in the community: Making it a reality
Conférencières : Marlis Atkins, RD - Alberta Health Services, Marg Alfieri, RD FDC - CFFM * et Nicole Ingham - MSc Candidate, Human Nutrition, McGill University *
Description de la session / biographie du modérateur
* Remote speaker / Presenting virtually
Front-of-Package labelling: Perspectives on implementation and the impact of front-of-package labels on consumers’ food choices, perceptions and health outcomes
Conférencières : Lindsey Smith Taillie, PhD - University of North Carolina *, Fabio Gomes, PhD - PAHO/WHO Nutrition Advisor et Jennifer Lee, RD, MPH, PhD (c) - University of Toronto
Description de la session / biographie du modérateur
* Remote speaker / Presenting virtually
14h35 - 14h45
Pause
14h45 - 16h00
Equity within Nutrition

Conférencières : Phillip Joy (he/him), PhD, PDt, MSc - Mount Saint Vincent University; Gerry Kasten, RD, MSc, FDC - University of British Columbia; Marissa Alexander (she/they), RD, BSc - First Nations Health Authority
16h00 - 16h15
Break
16h15 - 17h30
Séances simultanées
The science and implementation of time-restricted eating as a novel tool for cardiovascular disease and cancer
Conférencières : Amy Kirkham, PhD - University of Toronto, Carla Prado, PhD, RD - University of Alberta et Christine Mills, RD, MPH, PhD Candidate - Queen's University *
Description de la session / biographie du modérateur
* Remote speaker / Presenting virtually
Impact of maternal and paternal nutrition on offspring health
Conférencières : Raylene Reimer, PhD, RD - University of Calgary, Miyoung Suh, PhD, RD - University of Manitoba et Dana Lowry, PhD student, MSc - University of Calgary
Description de la session / biographie du modérateur

Using computed-tomography (CT) for skeletal muscle assessment in clinical practice
Conférencières : Lisa Martin, PhD, RD - Alberta Health Services, Jessica Kasnik,RD - Cross Cancer Institute et Amal Trigui - Ph.D (cand.) - Université de Montréal *
Description de la session / biographie du modérateur
* Remote speaker / Presenting virtually